GROW WITH THE FLOW
Zit je even niet zo lekker in je vel? No worries. We got your back!
Bron: Giphy.com
Hoewel er tegenwoordig steeds meer mag en er licht is aan het einde van de coronatunnel, blijft het als een paal boven water staan dat jongeren het zwaar hebben gehad. Het aantal jongeren met depressie- en angstklachten is verdubbeld ten opzichte van voor de pandemie. Dit vinden wij bizar!
Hierover praten, of op tijd aan de bel trekken, kan soms lastig zijn. En met alle leuke content die op social media wordt gedeeld, is het moeilijk om je in te beelden dat je niet de enige bent die even niet lekker in zijn vel zit.
Maar omdat Thirty030 er niet van houdt om bij de pakken neer te gaan zitten, hebben wij een tof project bedacht: Grow with the flow. Met deze campagne willen wij jongeren die tegen mentale problemen aanlopen laten zien dat ze niet alleen zijn, hopen we het gesprek hierover open te gooien en de drempel om hulp te zoeken te verlagen.
Plekken waar je terecht kunt voor (gratis) professionele hulp vind je een stukje naar beneden.
Foto’s door Jan Buteijn
EEn wel heel bijzonder kaartje.
En waarom dan Grow with the flow? Nou, wij hebben in samenwerking met Studio Overloper kaarten ontworpen die zijn voorzien van groeiconfetti. Groeiconfetti?! Jep, dat is gerecycled papier met daarin zaadjes waarmee je een bloemetje kan laten groeien. Zodat je niet alleen jezelf, maar ook jouw (studenten)kamer een beetje kan opfleuren. De kaartjes en de posters zijn ook gemaakt van 100% gerecycled papier.
Wil je een (gratis) kaartje voor jezelf of om naar iemand te sturen? Hieronder een aantal adressen waar je ze kunt vinden:
– Lucas Utrecht, Wittevrouwenstraat 23
– Uitalage Utrecht, Steenweg 34
– FREEM bikes & coffee, Gansstraat 60
– FIG, Kaatstraat 173
– De Kargadoor, Oudegracht 36
– Sanju Ramen, Voorstraat 29
– Neude Bibliotheek, Neude 11
Bron: Pinterest.com
EROVER PRATEN HELPT!
HIERONDER EEN AANTAL PLEKKEN WAAR JE TERECHTKUNT VOOR (gratis) professionele hulp.
De Luisterlijn – 24/7 een luisterend oor.
Deluisterlijn.nl of bel 088 – 076700
MIND – Mentale gezondheid.
Wijzijnmind.nl of bel 0900 – 1450
Veilig Thuis – Huiselijk geweld.
Veiligthuis.nl of bel 0800 – 2000
113 – Zelfmoordpreventie.
113.nl of bel 0800 – 0113
Grip op je Dip – Gratis anonieme hulp via mail of via een groepschat voor jongeren van 16 t/m 25 jaar met somberheidsklachten.
www.gripopjedip.nl
Kopstoring – Gratis anonieme hulp via mail en groepschat voor jongeren van 16 t/m 25 jaar met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen.
www.kopstoring.nl
Stichting Talent and Dreams – Voel je je een stukje beter en denk je eraan om een festival te organiseren, een expositie voor jouw kunstwerken te fixen of samen met vrienden een geniaal voetbaltoernooi op te zetten. Maar weet je niet waar te beginnen? Met wie samen te werken? Hoe fix je die shit eigenlijk? Het antwoord: gewoon ff STAD bellen, appen, mailen. Zij helpen jou namelijk graag bij het realiseren van al jouw ideeën!
kimber@stad-utrecht.nl
Snel Beter In Je Vel – Online trainingen met praktische oefeningen om te leren omgaan met piekeren, beter met stress om te gaan of beter te slapen.
www.snelbeterinjevel.nl
Jouw GGD – Gezondheid.
Jouwggd.nl
JOU030 – Jongerenwerk Utrecht.
Jou030.nl
Frisse gedachtes – Chat anoniem met psychologiestudenten.
Frissegedachtes.nl
Buurtteams Utrecht – Hulpverlening op diverse vlakken.
Buurtteamsutrecht.nl
Praten Online – Gratis hulp via mail met een behandelaar, voor jongeren vanaf 12 jaar.
www.pratenonline.nl
GGZ Appwijzer – Helpt je bij het vinden van apps die je mentale veerkracht kunnen versterken.
www.ggzappwijzer.nl
Alles Oké? Supportlijn – Support voor jongeren van 18 – 24 jaar, gratis en anoniem. Alles is bespreekbaar.
www.allesoke.nl
Heb je op andere gebieden hulp nodig? Bijvoorbeeld bij geldzorgen of eenzaamheid? Bekijk deze pagina van gemeente Utrecht voor een overzicht van alle hulpmogelijkheden.
10 tips om iemand die in de put zit te helpen.
Zie je dat het bij iemand niet zo goed gaat en wil je diegene helpen maar weet je niet zo goed hoe? Het Rode Kruis maakte een lijstje met tien tips hoe je iemand in zo’n situatie het beste kan helpen.
1. Ga het gesprek aan
Heb je de indruk dat iemand in je omgeving in de put zit, maar er niet over praat? Ga dan zelf het gesprek aan. Dat kan natuurlijk best spannend zijn. Begin het gesprek op een luchtige manier. Daardoor ben je allebei op je gemak. Gedurende het gesprek kun je wat serieuzer worden, bijvoorbeeld door te vragen: “Hoe gaat het nu écht met je?”
Stelt iemand zich nog steeds niet open? Dring dan niet aan. Iedereen heeft het recht om zijn gevoelens voor zichzelf te houden.
2. Laat de ander praten en luister zonder oordeel
Iemand die niet lekker in zijn vel zit, voelt daar vaak schaamte of boosheid over. Probeer dus vooral niet te oordelen, en erken het gevoel. Zo nodig je iemand uit om te blijven praten. Je kunt bijvoorbeeld simpelweg zeggen: “Wat vervelend dat je je rot voelt.”
3. Erken dat iemand zich rot voelt en vertel dat dit oké is
Het leven is niet altijd leuk en iedereen zit weleens slecht in zijn vel. Laat dus merken dat je het gevoel van de ander erkent en zeg dat het oké is om je rot te voelen. Probeer de negatieve gevoelens dus niet weg te wuiven of direct een oplossing aan te dragen.
4. Geef geen advies, maar vraag hoe de ander het probleem zou oplossen
Natuurlijk wil je jouw vriendin, moeder of huisgenoot het liefste direct uit de put krijgen. Daarom ben je misschien geneigd om de ander allerlei adviezen te geven om zich beter te voelen.
Toch zijn die goedbedoelde adviezen vaak niet de beste manier om te helpen. Vraag in plaats daarvan of diegene zelf manieren kan verzinnen waarop hij of zij zich beter kan gaan voelen. Door hier zelf over na te denken, komen mensen tot oplossingen waar ze achter staan. Ook zijn mensen vaak gemotiveerder om oplossingen toe te passen die ze zelf hebben bedacht.
5. Vraag hoe jij de ander kunt helpen
Dat je iemand niet van kant-en-klaar advies voorziet, wil natuurlijk niet zeggen dat jij niet kunt helpen. De ander kan het beste aangeven wat hij of zij nodig heeft. Vraag daarom aan de ander wat jij voor hem of haar kunt doen om zich beter te voelen.
6. Laat de ander weten dat je er bent
Zorg dat de ander weet dat je er voor hem of haar bent als dat nodig is. Je kunt dat aangeven in een gesprek, maar je kunt er ook op een andere manier voor iemand zijn. Bijvoorbeeld door eens wat vaker op te bellen voor een luchtig praatje, een kaartje te sturen of zelfs door gewoon in stilte naast iemand te zitten.
7. Blijf iemand benaderen en uitnodigen
Blijf iemand benaderen en uitnodigen voor activiteiten. Stel bijvoorbeeld voor om samen een online sportles te doen, een wandeling te maken, een spelletje te spelen of een YouTube-cursus te volgen.
Hou er rekening mee dat iemand die somber is, vaak geneigd is om dit soort uitnodigingen af te wijzen. Neem dit niet persoonlijk op: het hoort bij in de put zitten. Het is belangrijk om het te blijven proberen.
8. Wees geduldig
Iemand die niet lekker in zijn vel zit, is vaak wat sneller geïrriteerd en kan ongeïnteresseerd overkomen. Dit hoort bij de somberheid, neem dit daarom niet persoonlijk op. Wees geduldig en probeer begrip te hebben voor het gevoel van de ander.
9. Zorg goed voor jezelf
Ook voor een partner, familielid of vriend kan het zwaar zijn als iemand langdurig somber is. Blijf daarom ook rekening houden met je eigen mentale gezondheid. Rust voldoende uit en neem tijd voor jezelf. Zoek indien nodig steun bij derden en praat over je gevoel.
10. Schakel professionele hulp in als dat nodig is
Gelukkig krabbelen veel mensen na een tijdje weer zelf uit het dal. Maar soms blijven klachten bestaan en is het nodig om professionele hulp in te schakelen.
Bron: Het Rode Kruis
WAT TE DOEN MET DE GROEICONFETTI?
STAP 1:
Haal de groeiconfetti uit het zakje.
STAP 2:
Vul een pot met wat aarde en leg de confetti daar bovenop.
STAP 3:
Bedek de confetti vervolgens met wat aarde.
En dan wachten maar..!
MEEDOEN, EEN LEUK IDEE OF IETS ANDERS?
MAIL ONS VIA INFO@THIRTY030.NL
STADSAMBASSADEURS VAN UTREG