UTRECHTENAAR

 

IK BEN UTRECHTENAAR, JIJ BENT UTRECHTENAAR, IEDEREEN IS UTRECHTENAAR

Utrechter of Utrechtenaar? Weet jij het verschil? Inwoners van de stad Utrecht noemen zich vandaag de dag Utrechters. De sodomietenjacht die in 1730 in Utrecht begon en uiteindelijk door heel Nederland ‘stormde’ zorgde ervoor dat Utrechtenaar een scheldwoord werd voor homo’s. Het verschil tussen Utrechter en Utrechtenaar bestaat nog steeds maar als het aan ons ligt niet meer. Flikker op met dat onderscheid. Wij zijn allemaal Utrechtenaren! Vier de vrijheid, vier het leven en wees lief voor elkaar. Want zeg nou zelf, jij bent toch ook een Utrechtenaar?

Vorig jaar hing de stad al vol met de UTRECHTENAAR posters, ook dit jaar kan je jouw pride laten zien. Via de knop hiernaast kan je de 2021 editie van de poster opnieuw downloaden, printen en ophangen waar je maar wilt! 

UTRECHTER OF UTRECHTENAAR? een blik in de geschiedenis

Utrechter of Utrechtenaar. Beide woorden betekenen feitelijk een inwoner van Utrecht. Maar ‘Utrechtenaar’ heeft vanuit het verleden een andere bijbetekenis.

In 1730 vond er een grootschalige heksenjacht plaats op Utrechtenaren, toen bleek dat in de ruïnes van het middenschip van de Domkerk homo’s elkaar in het geheim ontmoetten. De koster van de Dom klaagde over overlast en er werd een onderzoek ingesteld. De gevolgen waren enorm; een razzia die leidde tot homo-vervolgingen. In Utrecht werden 18 verdachten ter dood veroordeeld en gewurgd. De vonk sloeg over op de rest van Nederland en zorgde ervoor dat Utrechtenaar een scheldwoord werd voor mensen die ‘Utrechts gedrag’ (homoseksueel) vertoonden.

Bijna drie eeuwen later is het verschil in betekenis tussen Utrechtenaar en Utrechter er nog steeds. Laten we dit onderscheid voor altijd doorbreken en Utrechtenaar als geuzennaam omarmen. Koop het T-shirt, hang de poster op en toon jezelf als ware Utrechtenaar!

Prent : Wikimedia

UTRECHTENAAR 2020

In 2020 sloegen Thirty030 ambassadeurs Merijn en Mai de handen in elkaar om een vervolg te geven op de Utrechtenaar campagne van 2019.

Met een vernieuwd T-shirt ontwerp en een heleboel posters. Helaas geen canal pride, dus was het tijd om op een andere manier de straten en huizen van Utrecht in regenboogkleuren te waden.

In de maand juni kon je daarom op verschillende plekken in de stad de UTRECHTENAAR 1730×2020 poster gratis ophalen. Tijdens juni, maar ook vele maanden daarna was de poster nog op vele plekken in de stad nog te zien.

 

UTRECHTENAAR POSTER

UTRECHTENAAR 1730 x 2020

Wil jij ook een echte Utrechtenaar poster? Dat kan! Want naast dat je hem tegenkomt in de stad en op de digitale borden, kan je hem hier van de website downloaden, printen en ophangen maar.

Onze geprinte versie is helaas helemaal opperdepop! 

Foto rechts: Merel Zwarts

UTRECHTENAAR T-SHIRT

KATOENFABRIEK supportyourlocal x THIRTY030

Heel juni kon je via SUPPORTYOURLOCAL van de Katoenfabriek, het Utrechtenaar T-shirt van 2020 bestellen. De Katoenfabriek bedacht SUPPORTYOURLOCAL om jouw favoriete lokale ondernemer de extra support te geven die ze nu hard nodig hebben.

Utrecht is een verbindende stad met een diversiteit aan kleurrijke mensen. Hetero, homo, lesbo, bi, trans, non binair … Je seksuele of genderidentiteit maakt niet uit. We zijn allemaal trots op elkaar en op de stad waarin we wonen. 

Het Utrechtenaar T-shirt geeft je de kans om op een subtiele wijze en met een beetje zelfspot je open geest te tonen aan al je mede-Utrechtenaren. 

Helaas kan je geen shirt meer bestellen. Wel zijn er nog enkele te koop in de museumwinkel van het Centraal Museum. Maar als je er wel eentje hebt gekocht, dan heb jij naast een tof shirt, ook een lokale ondernemer gesupport en de persen van de Katoenfabriek draaidende gehouden. Bedankt voor jouw support!! Want van elk verkocht shirt van €25, gaat €10 naar de Utrechtse Queercommunity.

THIRTY030 x CENTRAAL MUSEUM

Thirty030’ers Merijn Corneel Koops en Mai Linh Ly overhandigen het eerste t-shirt aan Marco Grob. Foto : Libby van Besselaar

Het Centraal Museum koopt het Utrechtenaar t-shirt van Thirty030 aan voor de mode-collectie. In pride-maand juni lanceerde Thirty030 de Utrechtenaar campagne, met een poster en een t-shirt. Dit om het onderscheid tussen Utrechter en Utrechtenaar te doorbreken. Het Utrechtenaar project is een uiting die perfect past bij de stad en daarom ook in het Centraal Museum.

Om dit te vieren was er op 5 juli een event in de tuin van het museum. Dit is toegankelijk voor alle Utrechters en Utrechtenaren via het tuinhek van het museum, natuurlijk met inachtneming van 1,5 meter afstand. Inwoners kunnen het Utrechtenaar t-shirt in alle kleuren van de regenboog beschilderen of kunstenares Nanna de Jong het verder laten customizen. Ook is er een fotograaf aanwezig om iedere trotse Utrechtenaar op de foto te zetten met het Regenboogzebrapad. Dit pad is jaarlijks te zien tijdens het Midzomergrachtfestival. Daarnaast is er gelegenheid om een Utrechtenaar poster mee naar huis te nemen of de Utrechtenaren editie van de Dakhaas te scoren.

Marco Grob, zakelijk directeur: “Onze missie is de blik verruimen van onze bezoekers door kunst en cultuur, en dat doen we op allerlei manieren. Het Utrechtenaar project van Thirty030 past als Utrechtse uiting perfect bij de stad Utrecht en het Centraal Museum. Juist door de boodschap op een t-shirt te zetten en zo de discussie in de stad aan te zwengelen zet het je aan tot nadenken, waarom mogen we dat woord eigenlijk niet gebruiken?

Nu wordt je er soms nog op aangesproken als je Utrechtenaar gebruikt in plaats van Utrechter, want je zou je zelf maar per ongeluk homoseksueel noemen. Eigenlijk zou het als niet-homoseksueel, niet erg moeten zijn om Utrechtenaar genoemd te worden. In een tijd waarin we veel meer bewust worden van de lading van woorden vinden wij als het Centraal Museum het heel belangrijk om een podium te bieden aan dit initiatief. Wij staan voor inclusiviteit. Daarom zijn we er heel trots op dat we dit stuk voor het museum kunnen verwerven.”

Foto’s zien van het event? Check dan de rode button bovenin de pagina voor alle foto’s en creaties!

 

UTRECHTENAAR 2019

In 2019 gingen wij de samenwerking aan met Joost de Vries. Om samen een sympathiek tegengeluid te laten horen in de stad: Het is hartstikke oké om Utrechtenaar te zijn!

Joost de Vries: ‘Vorig jaar droeg ik tijdens de Walk of Love mijn eigen ontworpen T-shirt met de tekst ‘Ik ben een Utrechtenaar’. De vele spontane en leuke reacties van mensen op straat motiveerden mij om samen met Thirty030ers Max, Mai en Christien dit project op te zetten en er meteen een goed doel aan te koppelen. We hoeven er namelijk zelf niks op te verdienen.’

Foto’s: Astrid Vermeer

CREDITS

UTRECHTENAAR 2020 is mede mogelijk gemaakt door:
Initiatievenfonds Utrecht, Centraal Museum, de Flyerman, #SUPPORTYOURLOCALS Katoenfabriek en Gemeente Utrecht 

Ontwerp poster en t-shirts: Mai Linh Ly

initiatiefnemers van dit project

MERIJN

MAI LINH

MEEDOEN, EEN LEUK IDEE OF IETS ANDERS?

MAIL ONS

STADSAMBASSADEURS VAN UTREG