Margreet Rijlaarsdam (1991) is zelfstandig creatief. En ja, dat is zo breed als het klinkt. Haar werk en leven speelt zich af tussen de technoraves en het illustreren van kinderboeken. Met één belangrijke factor: duurzaamheid. 

Thuis isolatie dag vier: om de dag te breken ga ik een stuk lopen. Muziek op mijn koptelefoon, warme jas aan en even doen alsof alles is zoals het een week geleden nog was. Telkens als ik iemand tegenkom word ik uit deze illusie geholpen en loop ik met een boog van anderhalve meter om diegene heen. Ik besef me dat wandelen niet meer hetzelfde is als dat het een week geleden was. De blauwe lucht is vrij van vliegtuigstrepen, ik hoor een symfonie aan fluitende vogels en de mensen knikken vriendelijk naar elkaar.

Als ik mijn sleutel in het slot van de voordeur wil steken valt mijn oog op een schattig konijntje, geschilderd op een tegeltje op mijn huis. Dit konijn is me in zijn subtiliteit nog nooit eerder opgevallen. Hoe lang zou het daar al zitten?  Een dag later ben ik opnieuw van mijn dagelijkse quarantaine wandeling aan het genieten en kom ik het konijn op verschillende plekken in de stad tegen. Als sticker op lantaarnpalen, met borsten of lezend in een Nijntje boek én vaak vergezeld door een andere sticker: een teddybeer.

Onbewust blijven mijn ogen zoeken naar het konijn en de beer. Ik vind ze overal waar ik kijk en het wordt een spel dat zich afspeelt in mijn hoofd. Even later blijk ik niet de enige te zijn die op jacht is naar teddyberen. Met mij is een groot deel van Nederland op zoek naar teddyberen in vensterbanken, achter ramen en in tuinen. Van een afstandje zie ik mijn buurmeisje enthousiast wijzen naar de teddybeer bij het huis aan de overkant en als ik boodschappen ga doen hoor ik vrolijk “kijk daar is een groene!” terwijl een kleuter naar een stoplicht wijst. Ik glimlach. Dat is de teddybeer die inmiddels op mijn netvlies gebrand staat.

In deze gekke tijd waarin ieder op zijn eigen vierkante meters moet blijven, denken we blijkbaar ook massaal aan elkaar. Door gezamenlijk te klappen voor de zorg, door afstand te houden en door teddyberen in de vensterbank te etaleren.

Helaas is er in mijn woning geen beer te bekennen. Ik besluit te doen waar ik goed in ben en ontwerp een teddybeer kleurplaat, print ‘m vijftig keer en stop er één in elke brievenbus rondom mijn huis. Ook hang ik de kleurplaat voor mijn raam in de hoop dat het ook bij anderen voor een glimlach zorgt. Wil je ook een teddybeer voor je raam maar ook geen exemplaar van zo’n pluche vriend in huis? Download dan hier mijn kleurplaat (https://www.magsupyourmind.com/wp-content/uploads/2020/04/Kleurplaat-teddybeer-01.pdf ).

Ben jij benieuwd naar het konijn en de teddybeer? Dat zijn Bunbun030 (http://bunbun030.nl/) en Teddies In Space (http://www.teddiesinspace.com/).