Datum: 8 juni 2019

Libby van den Besselaar (1992) is de eeuwige student door betrokkenheid bij studentenorganisaties als AIESEC en de Green Office en wil graag de vele (groene) verhalen van haar stadsie delen. Zij schrijft deze week de column voor Thirty030.

Een paar weken geleden doken er in de stad spontaan tribunes op. Zowel op Jaarbeursplein als de Neude waren ze te vinden, ook eentje vlakbij mijn huis  in het grasveld voor de schouwburg. Ja je leest het goed, zo’n tribune om op te zitten, stond niet IN maar VOOR de schouwburg. Er stond met grote koeienletters SPRING opgeschreven. “ Zou het een aankondiging zijn van de lente?” vroeg ik voor de grap aan mijn vriend, terwijl we door een grijs en grauw Utrecht fietste, “want dat zou tijd worden!”. Hij kijkt me lachend aan, als afgestudeerd HKU’er en oud ‘t Hoogt werknemer en heeft hij namelijk direct door dat deze tribunes er staan vanwege het jaarlijkse tiendaagse SPRING Performing Arts Festival.

Ondanks dat ik afgelopen zomers met genoeg (meerdaagse) muziekfestivals heb kennis gemaakt met Performance Arts festivals heb ik er nog weinig kaas van gegeten. Thuisgekomen besloot ik me te verdiepen in dit tot dan toe nog onbekende festival voor mij, terwijl het inmiddels toch al de zevende editie is.

Het thema van dit jaar is “technology vs humans”.  Ondanks dat ik twijfelde of performance art wel iets voor mij is, geeft dit onderwerp de doorslag. Op dit moment ben ik in namelijk in gevecht met mijn afstudeerscriptie over “humans vs technology” en ik ben wel toe aan levendige benadering na die gortdroge wetenschappelijke stof. Al snel heb ik gekozen, het wordt ANΩNYMO (ik geef eerlijk toe, de letters alleen al maakte me nieuwsgierig).

Dinsdagavond half acht is het zover, de voorstelling begint. Op dat moment fiets ik nog als een kip zonder kop door een regenachtig Utrecht, want mijn trein had uiteraard juist die avond vertraging. Gelukkig word ik goed opgevangen door het aardige personeel van de Schouwburg dat me direct naar mijn plekje in de volle zaal begeleidt. De voorstelling is net een paar minuutjes bezig maar ik heb toch het gevoel dat ik al heel wat gemist heb. Het publiek kijkt in een soort trance naar de zeven personen op het podium. Ze zijn helemaal in het zwart gekleed en hun haren zitten wild. Het is doodstil in de zaal.  Je hoort een trommel steeds luider en sneller door de speaker blazen. De dansers bewegen hier een voor een op mee. Eerst langzaam en dan steeds sneller. Het geluid van de trom wordt doorbroken door de luidere oerkreten die ze maken. Het is chaos op het podium. De dansers rennen door elkaar maken verschillende geluiden en toch lijken ze precies te weten wat ze aan het doen zijn. Pats, boem en het is weer bijna stil. Pas toen merkte ik dat ik inmiddels op het puntje van mijn stoel zat. Er volgt een langzaam stuk met rustige geluiden op de achtergrond waarbij de dansers bijna bewegen als één. Zo draait de voorstelling verder van luid en druk naar kalm en zacht. Ondertussen vraag ik af wat ze nu precies willen vertellen? De rustige delen zijn mooi en elegant. De drukke delen daarentegen zijn enerverend om naar te kijken, er gebeurt zoveel tegelijk. Soms wordt ik er zelfs een beetje door overprikkeld en wil ik het liefst mijn oren en ogen dicht doen. Mijn gok is dat ze het contrast tussen een wereld met en zonder social media uitbeelden.

Na de voorstelling lees ik nog eens de tekst bij de voorstelling. Ik heb de plank volledig misgeslagen. Niks geen social media, ANΩNYMO grijpt helemaal terug op een pre-digitaal tijdperk met als startpunt de Griekse oudheid waarin dansen collectief werden bedacht en van niemand een eigendom was. Misschien baart oefening kunst en wordt de interpretatie beter met de jaren(of als je met meer geduld het verhaal vooraf leest?).  Gelukkig maakt dat niks uit, ik denk er bij deze festivals juist ruimte is voor een eigen verzonnen verhaal op basis van wat je ziet en dat maakt het verrassend leuk. Ik zal SPRING festival zeker op mijn lijst erbij zetten. Is weer eens een keer wat anders!

Dus ben je nog niet bekend met Performance Art maar ben je inmiddels wel nieuwsgierig geworden? Dan hoef je gelukkig geen heel jaar te wachten want ze hebben ook een herfst editie die start op Halloween. Dus neem vooral een kijkje of bekijk de website voor meer informatie https://springutrecht.nl/!

https://denuk.nl/spring-net-even-anders/

https://www.instagram.com/thirty030/