Deze week aan het woord: Ties de Theije. Lees hier zijn visie over de balans tussen leefbaarheid en levendigheid in de stad Utrecht. 

Datum: 3 maart 2019

Ties de Theije (1994) heeft Product Design gestudeerd aan de HKU en is momenteel werkzaam als PR- en Communicatiemedewerker bij de gemeenteraadsfractie van Student & Starter. In zijn vrije tijd bevindt Ties zich graag op het water, in de sneeuw of op het ijs.

Boze mensen willen ten koste van alles de binnenstad houden zoals die was in 1950, ten koste van mensen die op een alleszins rechtmatige wijze hun leven niet altijd al te serieus nemen en het graag naar hun zin hebben. 

Utrecht is zo’n geweldige veelzijdige stad, waar de mogelijkheden enorm zijn en waar duizenden mensen gelukkig samenleven. Hoe komt het toch dat in dat Utrecht zo vaak een negatief geluid de boventoon voert in de media?

Levensgenieters in de binnenstad. Twee oude vrienden die elkaar weer ontmoeten bij een koffietentje, de korte broeken en rokjes die massaal rondscharrelen bij de eerste zonnestralen en de mensen die ’s nachts al zoenend het café verlaten. Wat een leven!

Dat in tegenstelling tot die boosheid en verworvenheid die door een actiegroep als Binnenstad030 tentoongespreid wordt. Verdrietig word ik bijvoorbeeld als ik lees over een petitie die is aangeboden door de actiegroep. Agerend tegen nieuwe horeca en evenementen die in de stad georganiseerd worden voor bewoners of om externe bezoekers aan te trekken. De petitie is ondertekend door 1500 ‘boze’ binnenstadbewoners. Maar al die mensen die het bruisende karakter juist liefhebben, die hoor je niet.

Gek genoeg hebben mensen die ergens al 10 of 20 jaar wonen het gevoel dat ze meer te zeggen hebben dan anderen, of ergens recht op hebben omdat dingen altijd al zo waren. En dan ook nog fel tegen het splitsen van woningen zijn, om het aantal bewoners van de binnenstad te beperken. Ze hebben makkelijk praten. Huizen gekocht in het guldentijdperk. Die huizenprijzen zijn nu 2 of 3 keer over de kop gegaan, mede dankzij alle bruisendheid die wordt gebracht door evenementen en horeca. Dat zorgt er namelijk juist voor dat mensen die huizen zo graag willen hebben.

Probeer te kijken naar het grote geheel
Gelukkig leven we in een democratie waar elke stem even zwaar telt, maar het zou fijn zijn als tegengeluiden, zoals die van mij, zich ook in de media vaker kunnen laten horen. Ik denk namelijk: laat een paar boze binnenstadbewoners niet de vreugde van duizenden andere bewoners, feestgangers en bezoekers afnemen. Wij hebben ook het recht om te genieten in ons stadsie! Probeer eens te kijken naar het grote geheel, in plaats van alleen naar wat jijzelf belangrijk vindt.

Elke extra bewoner en bezoeker van Utrecht brengt geld in het laatje dat juist nodig is om ook bijvoorbeeld een divers cultureel aanbod te kunnen realiseren. Je woont in een bruisende stad, die mede zo bruist vanwege de knusse binnenstad met hippe koffietentjes en experimenterende restaurants. Die stad die mede zo bruist vanwege ondernemende types die bijvoorbeeld internationale sportevenementen naar Utrecht brengen.

Strijk eens over je hart
Dit alles is geen vrijbrief om van heel Utrecht een regelvrije zone te maken. Absoluut niet. Juist handhaven op overlast is van groot belang. En natuurlijk wil je om drie uur ‘s nachts geen dronken feestganger in de straat horen braken. Maar dit soort incidenten vallen in het niet bij al die mensen die op zeer redelijke wijze gewoon genieten. Zoals je dat iedereen gunt in jongere en oudere jaren. Door drooglegging of inkadering zullen duizenden goedgemanierde binnenstadgangers lijden onder het onbeschofte gedrag van een zeer kleine groep overtreders.

Beste, lieve, boze bewoners: strijk eens over je hart als je die dronken gozer ‘s nachts hoort. Probeer te genieten van al die mensen die op bezoek zijn in onze stad. Geef evenementen een kans, zonder bij voorbaat te zeggen dat de muziek te hard staat. Want beste, lieve, boze bewoners: dankzij al die levensgenieters zijn jullie rijk.

Volg ons op:

https://www.instagram.com/thirty030/

https://denuk.nl