Lianne de Bie (1993) houdt van goed eten, knuffelt stiekem bomen en probeert zoveel mogelijk plezier te maken. Daarnaast is ze directeur van het Slow Food Youth Network Nederland, studeerde Watermanagement en woont sinds twee jaar in Utrecht. 

Vier weken geleden ging de horeca op slot. Sindsdien is voor mij de tijd voorbij gevlogen en niet alleen vanwege het mooie weer. Het vloog voorbij omdat ik samen met drie andere ondernemende Utrechters vier weken geleden een nieuw initiatief startte. Sindsdien staat mijn dagen in het teken van dozen, dozen en nog eens dozen. Dozen vol met heerlijk en eerlijk geproduceerd voedsel van Utrechtse makers die via ons initiatief de weg naar de consument vonden en vinden.

De maatregel is namelijk niet alleen ramp voor alle cafés, restaurants en hotels die Utrecht rijk is. Het is ook een ramp voor Utrechtse makers die afhankelijk zijn van hun omzet via de horeca. Deze producenten maken producten die lokaal, ambachtelijk en duurzaam worden geproduceerd. Zoals worst van varkens die mogen wroeten in de modder, limonade geproduceerd van reststromen, oesterzwammen geteeld op koffiedik of koekjes met een sociale missie. Dit soort producten vind je niet in de supermarkt; de productiehoeveelheden zijn te klein, de prijs van het product is (incl. marge van de supermarkt) te hoog of het verdienmodel van de supermarkt past niet bij de sociale missie van de producent. De horeca is daarom een belangrijk afzetkanaal voor deze producenten. Die is nu weg en daarmee is er een grote kans dat deze Utrechtse makers ook zullen verdwijnen.

Dit wilden ik en drie andere jonge Utrechters niet laten gebeuren. Want wij vinden dat juist deze kleine producenten Utrecht mooier, creatiever, gezelliger en lekkerder maken! Vier weken geleden startten we daarom met Locals Utrecht. Een pakketdienst waarmee we samen met  lokale makers een direct afzetkanaal aan de consument realiseren. In dit pakket kunnen elke week ongeveer tien verschillende makers hun waar kwijt. Zo houden zij een beetje cashflow zodat ze in deze moeilijke tijden niet omvallen. En kun jij nu, maar juist ook in de toekomst, genieten van lokaal geproduceerd voedsel.

Via het Locals Pakket (bestellen kan hier) kun je lokale makers steunen. Maar natuurlijk hebben ook kleine winkeliers en de horeca het zwaar. Koop je boeken daarom eens niet via bol.com maar bij je lokale boekenwinkel (hier vind je een fijn lijstje), doe je boodschappen eens direct bij de boer (kijk hier voor wat lokale tips) of bij kleinere levensmiddelenwinkels en/of bestel eens eten bij je favoriete Utrechtse restaurant.

Alle, ook de kleine, aankopen die je doet helpen Utrechtse ondernemers te blijven bestaan. Juist NU kun je met jouw euro het verschil maken. Kies lokaal, juist nu! Dan duik ik nu snel weer in de dozen.