Merijn Corneel Koops (1993) uit zijn liefde voor eten/voedsel als ondernemer, voedselactivist en kok. Geboren en getogen in Utrecht, na enkele omzwervingen weer geland in ons mooie stadsie. Eigenaar van The Work Embassy, een internationaal horeca recruitment bureau. Hoewel eten lekker moet zijn, is hij niet vies van een goed goor technofeestje.

Meestal is een tekst met de kop ‘Gratis Geld?!’  te mooi om waar te zijn, en is dit een spambericht van oplichters. Maar dit keer niet! Nee echt, Gratis Geld?! Nederland bevindt zich nu in de unieke situatie, waarin de overheid ‘gratis’ geld kan lenen op de financiële markten.

Geld lenen kost geld… Maar niet altijd! Sterker nog: geld lenen levert het rijk geld op. Sinds begin deze maand zijn de rendementen op alle staatsobligaties negatief, zelfs op de leningen met een looptijd van 30 jaar. Dus als de Nederlandse overheid staatsobligaties uitgeeft, krijgt ze hier extra geld bij toe. Hoe kan dit zo? Het ‘ultra lage-rentebeleid’ van de Europese Centrale Bank, de angst voor een nieuwe crisis en de vergrijzing van de westerse economieën zijn veel genoemde mogelijke oorzaken.

Over drie weken is het Prinsjesdag, en zoals altijd, zijn er weer plannen gelekt. De geruchten die nu rondgaan, zijn dat Minister Wopke Hoekstra een miljardenfonds wil optuigen waarmee later investeringen in de Nederlandse economie gedaan worden.  Uit zo’n fonds kan het kabinet investeringen doen in infrastructuur in de breedste zin van het woord, zoals de publieke sector, onderwijs en nieuwe technologie. Zo moet de economie weerbaarder worden voor toekomstige recessies. Getallen die nu in de ronde gaan zijn tussen de 20 en 50 miljard.  

Als we even de discussie terzijde laten of het lenen van zoveel geld verstandig is of niet.
En voor even weg stappen van onze Hollandse zuinigheid. Dit is een moment om te dromen, en om groots te gaan denken. In verschilende media is al druk nagedacht over wat er met dit geld zou moeten gebeuren. Zo wordt geopperd om Schiphol te verplaatsen naar de Noordzee, de Zuiderzeelijn aan te leggen, of een Leven Lang Leren (scholings) budget voor alle Nederlanders.

Natuurlijk gaan wij in Utrecht proberen om een deel van dit fonds naar de Domstad te krijgen. Misschien wel om de ondergrondse tramtunnel langs de Neude te financieren. Naja, misschien is dat niet zo verstandig gezien alle problemen rondom de Uithoflijn. Maar nu vraag ik me af: waar vinden jullie dat dit Gratis Geld?! aan uitgeven zou moeten worden? Het is belangrijk dat hierover een publiek debat gevoerd gaat worden. Want wat vindt de Utrechter nou écht belangrijk?