Fleur Tielbeke (1996) studeert Psychologie aan Universiteit Utrecht. Ze is een enthousiaste levensgenieter die helemaal op haar plek is als stadsambassadeur van Utrecht bij Thirty030. 

Nog anderhalve week en dan moet ik een maand zonder. Nu zul je denken, maar Dry January is toch al voorbij? Maak je geen zorgen, dit wordt geen column over mijn versnaperingen van vanavond, maar over de plek waar ik me momenteel bevindt: de openbare bibliotheek. Op 17 februari sluit namelijk de bibliotheek aan de Oudegracht en wordt alles verhuisd naar het oude postkantoor aan de Neude, die weer een publieke functie krijgt.

Vanaf kleins af aan kom ik al over de vloer bij de bibliotheek, een plek waar ik me over vanalles verwonderde en veel heb geleerd. Als peuter leerde ik zo wat een openbare plek was (‘’kan iedereen hier naar binnen?’’), dat we met z’n allen zowel boeken als de wereld delen en respect te hebben voor beiden. Nog aan de hand van mijn moeder fascineerde ik me over eindeloze boekenplanken vol met prachtige kaften. Het bezoek eindigde met het scannen van de boeken. Dit was zeker een hoogtepunt, helemaal in de tijd zonder zelfscankassa’s, waar dit de enige plek was waar je echt winkeltje kon spelen.

De bibliotheek is een plek waarvan men soms het bestaan vergeet, of ziet als verzamelpunt van boeken die tegenwoordig niet altijd meer noodzakelijk zijn, want ‘je kan toch alles op het internet vinden?’. Er wordt dan niet goed genoeg gekeken. Anders aanschouw je namelijk een plek waar kennis wordt gedeeld op meer manieren dan alleen via boeken. Denk onder andere aan lezingen, taallessen en ontmoetingen, gepland of spontaan. De functie van bibliotheek is weliswaar enigszins uitgebreid, alleen biedt deze openbare plek nu juist nog meer mogelijkheden tot verbinding en verrijking. Wat het belang van de bibliotheek in elke stad, wijk en buurt ook groter maakt dan ooit eerder tevoren.

In 1920 was meer ruimte voor telecommunicatie een reden voor de verhuizing van het Postkantoor, 100 jaar later, in 2020 is meer ruimte voor boeken en ontmoetingen een reden voor de bibliotheek. Op 17 maart gaan de deuren van de bibliotheek weer open, en ook deze keer voor iedereen.

Deze column is verschenen in De Nuk.