Datum: 17 juni 2019

Ties de Theije (1994) heeft Product Design gestudeerd aan de HKU en is momenteel werkzaam als communicatieadviseur bij Enof creatieve communicatie. In zijn vrije tijd bevindt Ties zich graag op het water, in de sneeuw of op het ijs. Als ambassadeur van Thirty030 legt hij uit waarom het songfestival in Utrecht moet plaatsvinden.

Of je nou een groot songfestival fan-bent of het feestje geheel te hysterisch vindt, het is je vast niet ontgaan dat ‘onze eigen’ Duncan Laurence samen met team-Holland de winst binnensleepte en daarmee het festijn naar ons koude kikkerlandje toetrok. Naast dat het gewoon facking vet is als dit feestgedruis naar Utrecht zou komen heb ik nóg 12 redenen bedacht om de concurrentie van Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Leeuwarden, Maastricht en Rotterdam ver achter ons te laten.

 1. De Unie van Utrecht

Zonder deze Unie van Utrecht zou het huidige Europa en daarmee het huidige Eurovisie Songfestival er zeker niet zo uitgezien hebben. Als in 1579 de Nederlandse gewesten zich niet verenigd hadden om samen de Spanjaarden te verdrijven hadden er vandaag de dag ook een stuk minder west-Europese landen mee kunnen doen. Bedankt Utrecht!

 1. Duncan woont in Amersfoort

Utrecht is natuurlijk veel meer dan alleen de stad Utrecht. Woerden, Nieuwegein, Zeist, Breukelen, Amersfoort, zomaar een greep uit het prachtige ‘Utrecht regio’. Als je dan toch een bezoek aan Utrecht brengt, dan kan een uitgebreide tour langs deze schitterende klassieke stadskernen een zeer interessante aanvulling van je songfestival-beleving zijn.

 1. Henk Westbroek & Maarten van Rossem

Henk Westbroek is natuurlijk met afstand de beste Nederlandse songwriter ooit. Een icoon dat dus zeker niet mag ontbreken in een wedstrijd die van origine toch gericht was op liedjes schrijven. Henk & Henk in de pauze in plaats van een valse Madonna? Of Henk Westbroek die in een mooie smoking samen met Maarten van Rossem de avond aan elkaar praat? Dit kan alleen maar goed komen!

 1. Utrecht wordt de hoofdstad van Nederland

Draai het eens om. Pak ‘m beet 80% van alle Songfestivals zijn ooit georganiseerd in de hoofdstad van het betreffende land. Hoog tijd dus dat Utrecht de hoofdstad van Nederland wordt. Napoleon had het in 1808 al gezien: Utrecht als hoofdstad van Nederland.

 1. FC Utrecht gaat Europa in, dan kan Europa ook naar Utrecht.

De plaatselijke FC speelt in de voorronde van de kwalificatie om een plaats in de groepsfase van de Europa League te bemachtigen. Met andere woorden, zoals Herman Berkien al voorspeld had: Utereg Me Kluppie Gaat Europa In!

 1. Klaar met molens, tulpen en klompen

Amsterdam zit natuurlijk al proppie vol met toeristen, maar ook Utrecht is een zeer internationale stad. Laten we deze kans grijpen om die toeristenstroom te spreiden en eens af te stappen van de stereotyperende Hollandse sightseeing tours die volle bussen door het Anne Frank huis en de Keukenhof jagen.

 1. Songfest-drinking-game

Utrecht is een studentenstad. Studenten houden van drankspellen en de songfestival-bingo is wat dat betreft le-gen-da-risch. Eén slokje bij elke luchtkus, hartje, vuurwerkshow, glitteroutfit, “hello Europe”, jurkwissel en als er 12 punten aan een buurland worden gegeven. Top concept voor een geweldige avond!

 1. €€€

Ja, hosten en organiseren van een evenement kost geld. Hoeveel precies weet ik niet, maar er wordt gesproken over meerdere miljoenen die opgehoest moeten worden. Direct duiken meerdere politici op via verschillende kanalen om daar iets van te vinden. Júíst Utrecht is de aangewezen stad die door de verbinding te vinden tussen private én publieke partijen deze investering te kunnen doen. Investeren, want dat is het!

 1. LHBTIQ+

Het Songfestival is ‘geadopteerd’ door LHBTIQ+. Dat komt goed uit want Utrecht is bij uitstek de stad van tolerantie en diversiteit.

 1. Feestje voor de stad

Utrecht weet hoe je een feestje moet bouwen. Stel, in de Jaarbeurs passen 10.000 fans waarvan de tickets verdeeld moeten worden over zo’n 40 deelnemende landen. 10.000/40 = 250 tickets per land. Van belang is dus dat er een zeer uitgebreide en feestelijke randprogrammering wordt verzonnen om al die enthousiaste Utrechters op straten, pleinen en kroegen mee te kunnen laten geniet.

 1. Wij kunnen dit

En dat brengt mij dus bij punt 11. Want Utrecht kan dit! Utrecht heeft meerdere malen bewezen in staat de zijn grootse evenementen binnen te halen en logistiek mogelijk te maken. Kijk naar de start van de Tour de France en de Giro of naar de opening en afsluiting van het EK vrouwenvoetbal in 2017. Er zijn voldoende hotels, bestaande draaiboeken en veel ervaren medewerkers.

 1. Emma Wortelboer komt niet uit Utrecht

Ik weet niet precies wat de reden is dat dáárom het Songfestival naar Utrecht moet komen, maar prettig is het wel.