Lin Kiekebosch (1994) zet zich als accountmanager bij het Utrechtse communicatiebureau O-utrecht in voor maatschappelijk betrokken merken. In haar vrije tijd heeft ze een doorgeslagen passie voor plantjes, stekjes en kringlopen

In Zondag met Lubach ging het over een BNN-aflevering uit 2004 waarin ze een grote virusuitbraak voorspelden in 2020. Bekijk de video hier. Naast dat ik het behoorlijk bizar vind hoe realistisch beeld er wordt geschetst, zette het me ook aan het denken. Kun je je eigenlijk voorbereiden op zo’n uitbraak als deze? Ik vraag het me af.

Wat ik prachtig vind om te zien is de verbroedering die ontstaat. Er zijn super veel initiatieven om de mensen die in de zorg werken een hart onder de riem te steken. We letten op elkaar. Je hebt het zelf vast ook al meegemaakt tijdens je dagelijkse wandelingetje. Je loopt met een grote boog om elkaar heen, maar je lacht toch even vriendelijk om het ongemakkelijke van die grote boog goed te maken. Daarnaast kopen we massaal lokaal en maken we een flinke versnelling door in digitalisering en thuiswerken. Ik werk in ieder geval efficiënter dan ooit. En als je me dit scenario 2 maanden geleden had voorgelegd had ik gezegd dat dat in mijn vak niet zou werken.

Maar, het doet ook iets geks met ons. Sommige dingen lijken ineens geen drempel meer te zijn. Zo mogen we tegenwoordig massaal in pyjamabroek over straat, ligt de lat om er mooi uit te zien op je werk ineens een stuk lager en kennen we het hele gezin plus de inrichting van het huis van al je collega’s. Screenshots van digitale team meetings, vrijmibo’s via skype en natuurlijk  onze intense drang naar toiletpapier als het spannend wordt. Dit was allemaal ook nooit in mij opgekomen.

Goed, ik vraag mezelf in ieder geval elke dag af waar we in beland zijn en hoe de rest van het jaar eruit zal zien. Hopelijk blijft die verbroedering bestaan als het leven er straks weer wat normaler uit ziet. Laten we tot die tijd vooral goed voor elkaar blijven zorgen én luisteren naar de maatregelen. Want eigenwijs zijn kan thuis ook, echt waar!