Voel jij je gezien?

‘Wat zouden ze van me vinden?’
‘Waarom kijkt hij naar mij?’
‘Ik heb een raar gevoel bij deze persoon.’

Zijn dit vragen die jij wel eens voelt? Het is heel normaal om dit soort gedachtes te hebben, achterdocht is namelijk een soort overlevingsmechanisme. Echter, bij 1 op de 20 mensen lijdt de achterdocht tot problemen. Het is zo aanwezig dat het je leven gaat overheersen. Daarom zijn we deze campagne gestart, om te laten zien dat je daar niet alleen in bent, en er niet alleen mee hoeft rond te lopen. Je wordt gezien.

Achterdocht, in kleine en in grote vorm (paranoia), is een ervaring die zich kan voordoen bij iedereen. Het kan je vaak helpen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld bij mensen die niet te vertrouwen zijn. Ook online kan dat heel goed zijn, want niet iedereen is eerlijk en sommige mensen willen misbruik maken van jou of je gegevens.  

Meer dan 1 op de 10 mensen ervaart wel wat achterdocht. Maar bij sommige lijdt het tot problemen. Je wordt zo angstig dat je niemand meer vertrouwt en het contact met anderen vermijdt. Soms lijdt dit tot een kluizenaarsbestaan, waarbij mensen met niemand meer contact hebben.

Wij vinden het belangrijk dat Utrechters met elkaar kunnen praten over hun mentale gezondheid. Het gaat dan niet alleen om het voorkomen en oplossen van problemen, maar juist ook over het vergroten van het mentaal welzijn onder Utrechters. Want: je hebt niet alleen een lichamelijke, maar ook een mentale gezondheid. Allebei hartstikke belangrijk. 

Het kan best lastig zijn om over je gevoel te praten, bijvoorbeeld als je niet zo lekker in je vel zit. Achterdochtige gedachten blijken vaker voor te komen dan de meeste denken en we hopen mensen met deze campagne bewust te maken dat er over gepraat mag worden.

Hopelijk hebben de ogen op straat ook jouw interesse gewekt en ben jij benieuwd naar meer over achterdocht en hoe het werkt?

Kijk op Mindyoung.nl en leer nog veel meer over achterdocht. Ook vind je hier wat je kan doen voor jezelf of voor anderen om je heen.

HIERONDER EEN AANTAL PLEKKEN WAAR JE TERECHTKUNT VOOR (gratis) professionele hulp:

De Luisterlijn – 24/7 een luisterend oor.
Deluisterlijn.nl of bel 088 – 076700

MIND – Mentale gezondheid.
Wijzijnmind.nl of bel 0900 – 1450

Veilig Thuis – Huiselijk geweld.
Veiligthuis.nl of bel 0800 – 2000

113 – Zelfmoordpreventie.
113.nl of bel 0800 – 0113

Grip op je Dip – Gratis anonieme hulp via mail of via een groepschat voor jongeren van 16 t/m 25 jaar met somberheidsklachten.
www.gripopjedip.nl

Kopstoring – Gratis anonieme hulp via mail en groepschat voor jongeren van 16 t/m 25 jaar met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen.
www.kopstoring.nl

Stichting Talent and Dreams – Voel je je een stukje beter en denk je eraan om een festival te organiseren, een expositie voor jouw kunstwerken te fixen of samen met vrienden een geniaal voetbaltoernooi op te zetten. Maar weet je niet waar te beginnen? Met wie samen te werken? Hoe fix je die shit eigenlijk? Het antwoord: gewoon ff STAD bellen, appen, mailen. Zij helpen jou namelijk graag bij het realiseren van al jouw ideeën!
kimber@stad-utrecht.nl

Snel Beter In Je Vel – Online trainingen met praktische oefeningen om te leren omgaan met piekeren, beter met stress om te gaan of beter te slapen.
www.snelbeterinjevel.nl

Jouw GGD – Gezondheid.
Jouwggd.nl

JOU030 – Jongerenwerk Utrecht.
Jou030.nl

Frisse gedachtes – Chat anoniem met psychologiestudenten.
Frissegedachtes.nl

Buurtteams Utrecht – Hulpverlening op diverse vlakken.
Buurtteamsutrecht.nl

Praten Online – Gratis hulp via mail met een behandelaar, voor jongeren vanaf 12 jaar.
www.pratenonline.nl

GGZ Appwijzer – Helpt je bij het vinden van apps die je mentale veerkracht kunnen versterken.
www.ggzappwijzer.nl

Alles Oké? Supportlijn – Support voor jongeren van 18 – 24 jaar, gratis en anoniem. Alles is bespreekbaar.
www.allesoke.nl

Heb je op andere gebieden hulp nodig? Bijvoorbeeld bij geldzorgen of eenzaamheid? Bekijk deze pagina van gemeente Utrecht voor een overzicht van alle hulpmogelijkheden.

betrokken bij dit project

MARIK

WOUTER

MELISSA

 

INGELOT

SABIEN

MEEDOEN, EEN LEUK IDEE OF IETS ANDERS?

MAIL ONS VIA INFO@THIRTY030.NL

STADSAMBASSADEURS VAN UTREG