VAN KASTJE NAAR CANVASJE

2021

96,4% van alle electriciteitskastjes in Utrecht zijn… F*CKING LELIJK! 

Ze zijn bekrast, bevuild, bespoten, besmeurd, bevlekt, bedoezeld en beduimeld, maar worden nooit… BEWONDERD!

Daarom vonden wij het tijd voor verandering! Want als je goed kijkt is elk kastje een leeg canvasje!

Dit project maakte van 18 grijze electriciteitskastjes kleurrijke kunstwerkjes en bracht zo kunst, kleur en creativiteit in de straten van onze stad. 

Door subsidies van het Initiatievenfonds, Ondernemersfonds en de impulssubsidie konden we achttien kastjes laten beschilderen. Uiteraard willen we dat dit slechts het begin is, zodat er over een paar jaar geen enkel lelijk kastje meer in onze straten staat.   

Natuurlijk komen de achttien kunstenaars uit Utrecht. Denk aan JanIsDeMan, Teddies in Space, Jamie Nee en vele anderen. Zij gingen de uitdaging aan om de kastjes van een kleurrijk jasje te voorzien.

Het resultaat en meerinformatie vind je hier op deze pagina. 

bron: tenor.com

DIT PROJECT IS MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

”Neem iets VERSCHRIKKELIJKS en maak het FANTASTISCH”

Meer over dit project
Van ‘Kastje naar Canvasje’ onderscheidt zich van andere kunstprojecten door te kiezen voor objecten in de openbare ruimte die niemand mooi vindt. Het idee ontstond tijdens een avondwandeling van initiatiefnemer Thomas Endeman.  

”Ik loop vaak (het liefst wanneer de avond is gevallen) een rondje door Utrecht. Tijdens een wandeling viel me zo’n kastje op: helemaal onder de graffiti en stickers. En zoals dat dan gaat zag ik vanaf dat moment alleen nog maar lelijke kastjes. 

Zo ontstond het idee om de kastjes te laten beschilderen door kunstenaars. Dat lijkt simpel, maar voordat er geschilderd mag worden moet je door een molen van regeltjes en restricties en moet er ook nog ergens geld losgepeuterd worden.

Samen met stadsambassadeurs Margreet en Daniëlle maakten we een plan en stukje bij beetje kreeg het project meer vorm.   

Al snel kregen we hulp vanuit de Gemeente en aansluitend ontvingen we subsidies van het Initiatieven- en Ondernemersfonds. Na een oproep in Instagram stroomden de aanmeldingen van kunstenaars binnen en zochten we de lelijkste kastjes van Utrecht uit om te laten beschilderen.

Op dit moment worden de kastjes beschilderd en vullen de straten van Utrecht zich langzaam met nog meer kunst en creativiteit. Ik kan niet wachten om tijdens m’n volgende wandeling de kastjes in levende lijve te bewonderen! ”

VEELGESTELDE VRAGEN

Ik heb een lelijk kastje in de straat, wat kan ik doen?

Om een kastje geschilderd te krijgen heb je een aantal dingen nodig:

  • Toestemming (zie: van wie heb je toestemming nodig voor details) Disclaimer: het is in veel gevallen niet of onmogelijk om te achterhalen wie de eigenaar is. HIerdoor is toestemming vragen vaak onmogelijk. Maak het jezelf gemakkelijker door een ander kastje te kiezen.
  • Een kunstenaar die het ontwerp maakt en de kast schildert.
  • Goedkeuring van het ontwerp (zie: van wie heb je toestemming nodig voor details) 
  • Materialen: primer voor de basislaag, verf op acrylbasis en 2 componenten vernis als beschermlaag. Zie: ik ben kunstenaar en wil een kastje beschilderen voor details).

Om dit kastje geverfd te krijgen, heb je een lange adem nodig. Lees: Wat is de aanpak om een kastje te (laten) beschilderen? 

Ik ben kunstenaar en wil een kastje beschilderen, wat kan ik doen?

Supertof! Allereerst moet je bedenken welk kastje je zou willen beschilderen en hier een ontwerp voor maken. Daarna kan je toestemming vragen aan de juiste partijen en je ontwerp laten goedkeuren. Dit kost veel tijd, dus houd daar rekening mee.

Is het zover? In je contract staan de richtlijnen en eisen voor het schoonmaken en wie dit gaat doen. Dan kan je – nadat het kastje is schoongemaakt door de gemeente/jijzelf (afhankelijk welke afspraak er is gemaakt) – het kastje schoonmaken van stickers en primeren. Als je gaat verven gebruik dan verf op acrylbasis. De beschermlaag die je er overheen brengt kan namelijk niet over ander materiaal. Voor de beschermlaag gebruik je vernis. 

Bij de eerste lichting kastjes hebben wij primer van de Gamma gebruikt en vernis en andere materialen bij Swaak gehaald. 

Van wie heb je toestemming en goedkeuring nodig om een kastje te schilderen?

Je hebt toestemming nodig om een specifiek kastje te beschilderen. En je hebt goedkeuring nodig op je ontwerp. 

Je ontwerp moet worden goedgekeurd door verschillende instanties. Een kastje kan bijvoorbeeld afvallen, puur door de locatie waar het staat. In ons project zijn ook een aantal kastjes afgevallen (bijv. bij Tivoli). Daarnaast valt een kastje soms af omdat het bijna onmogelijk is om na te gaan welk kastje wel of niet geschilderd mag worden. Dit moet je dus gewoon eerst proberen. 

  • Gemeente Utrecht (je kastje staat in de openbare ruimte. Check jouw wijkbureau om bij de juiste personen uit te komen en ‘aanpak kastje’ voor meer details).
  • Eigenaar van het kastje (bijv. Stedin, gemeente zelf, BAM, etc.) Stedin

Disclaimer: is je kastje van Ziggo? Dan kan je beter een ander kastje zoeken. Ziggo geeft nooit (en op hoge uitzondering) toestemming i.v.m. de speciale coating van het kastje die de temperatuur in orde houdt.

  • Commissie Welstand (als het kastje in de binnenstad staat)
  • Commissie Culturele Zaken en Erfgoed (bij kastjes in de binnenstad) 
  • Eventuele andere commissies: vraag hiernaar in je contact met de gemeente, omdat de locatie invloed heeft op welke commissie akkoord moet geven.

Let op! Omdat wij samen werkten met de gemeente Utrecht, heeft Stedin voor ons een uitzondering gemaakt. Het contact zoeken met Stedin en toestemming krijgen duurde enkele maanden. Alles (plek van het kastje, het ontwerp) wordt intern gecheckt. 

Daarnaast is alles contractueel vastgelegd. Wij als Thirty030 (of de gemeente) zijn dus ook aansprakelijk. Dit op je nemen als particulier is een hele verantwoordelijkheid.

Waar moet het ontwerp aan voldoen?

Het ontwerp op het kastje moet voldoen aan de volgende richtlijnen:

  • De stickers van de eigenaar moeten zichtbaar blijven. Bij ons waren dit bijv. de gele stickers van Stedin.
  • De gele sticker met ‘waarschuwing stroom’ moet zichtbaar blijven.
  • Omdat het kastje in een openbare ruimte hangt, mag niemand er aanstoot aan nemen. Logisch toch. 
  • Geen plagiaat, logo’s of merknamen
  • Geen beledigende beelden om alcohol of drugsgebruik te stimuleren. 
  • uiteraard moeten de Gemeente Utrecht en de eigenaar van het kastje (bijv. Stedin, BAM, etc.) goedkeuring hebben gegeven (zie: van wie heb je toestemming nodig).
Wat is de aanpak om een kastje te (laten) beschilderen?

Om een kastje te laten beschilderen, heb je vooral veel geduld nodig, want het vergt nogal wat voorbereiding. Dus houd dat in gedachten. In ons project hebben we de aanpak gekozen om voor kastjes van de gemeente te gaan. 

Eigenaar kastje

  • Kies welk kastje je zou willen beschilderen. 
  • Zoek uit van wie het kastje eigendom is. Er zijn veel kastjes ondergeklad, waardoor het lastig is te ontdekken van wie het kastje is. Soms is het duidelijk door een Stedin sticker, een Ziggo logo, etc. Helaas staan er in veel gevallen geen duidelijke stickers of namen op. Dit is dus even een zoektocht. Kom je hier niet uit? Mail dan naar je wijkbureau (die vind je hier). Deze personen hebben een kaart van waar de kastjes staan in de openbare ruimte en kan je hier bij helpen. Kom je daar niet uit: je kan ook naar binnenstad@utrecht.nl mailen.
  • De elektriciteitskastjes staan in de openbare ruimte. De gemeente is hier eigenaar van, dus naast de eigenaar van het kastje, heb je ook altijd instemming van de gemeente nodig op je plannen. 
  • Als je weet van wie het kastje is, ga je voor toestemming zorgen. Dit contact met een andere partij gaat even tijd in beslag nemen, dus weet waar je aan begint. Er is namelijk vaak geen ‘elektriciteitskastjespersoon’, dus het is even zoeken naar de juiste persoon die je kan helpen.

Kleine disclaimer: is het kastje van Ziggo? Dan kan je het kastje niet beschilderen, Dit heeft te maken met de speciale coating op het kastje die de temperatuur regelt. 

  • Heb je toestemming? Onderteken een contract met deze partij. Jij als aanvrager moet het contract ondertekenen, de partij van wie het kastje is en de gemeente Utrecht (omdat het kastje in de openbare ruimte staat). In dit contract staan een aantal richtlijnen over het schoonmaken, de eisen van een ontwerpen en van materialen die je gaat gebruiken. 

 Ontwerp

Naast deze stappen, kan je gelijktijdig bezig met het ontwerp. Je kan zelf een design maken of een kunstenaar hier voor vragen. Houd er rekening mee dat je het ontwerp ook past op het kastje en eventueel de omgeving. Het is dus slim om een soort digitale overlay te maken. Daarna stuur je het ontwerp voor het kastje op voor goedkeuring.

Goedkeuring

Als je het contract met de gemeente Utrecht en de eigenaar van het kastje hebt ondertekend heb je nog goedkeuring nodig van verschillende organen en personen. 

  • Productgroep eigenaar straatmeubilair
  • Commissie welstand 
  • Eigenaar van het kastje (dit kan Stedin, Bam, gemeente Utrecht, etc. zijn)

Afhankelijk van de locatie van je kastje, heb je soms nog andere commissies nodig. Check bij de gemeente welke commissies akkoord moeten geven op je ontwerp. Maak je bijv. iets in Leidsche Rijn? Dan is de commissie Erfgoed minder betrokken. Staat je kastje in de binnenstad? Dan heb je ook akkoord nodig van de commissie Erfgoed.

 Materiaal en verven

In je contract met de gemeente en de eigenaar van het kastje staan ook richtlijnen over het schoonmaken. Wie het kastje schoonmaakt, gaat in overleg met de eigenaar van het kastje. 

 In ons geval hadden we meerdere kastjes die we gingen beschilderen en heeft de gemeente deze kastjes schoongemaakt. Als individuele aanvrager is die kans misschien kleiner. Kijk samen wat er mogelijk is. Bij een ‘nee’ kan je het altijd nog zelf doen.

 Is je kastje schoon?

  • Check nog op laatste stickers en haal die met stickerverwijderaar en bijv. een plamuurmes weg. 
  • Wij hebben gekozen voor een normale primer van de bouwmarkt 
  • Verf je ontwerp met een kwalitatief goede verf op acrylbasis. 
  • Nadat je ontwerp op het kastje zit, maak je het kastje af met een vernis laag. Deze vernis moet een 2 componenten vernis zijn. Wij hebben twee lagen vernis aangebracht op de kastjes. 
  • Evt. aanvullende andere eisen die de eigenaar van het kastje heeft. 

Je kastje is klaar. Geniet ervan! 

Is er een looproute langs alle kastjes?

Zeker! Je kan de QR-code op het kastje scannen om de route op te vragen, of je bekijkt hem via de link hier.

betrokken bij dit project

Thomas

DANIELLE

MARGREET

Frida

ESTHER

MEEDOEN, EEN LEUK IDEE OF IETS ANDERS?

MAIL ONS

STADSAMBASSADEURS VAN UTREG