VAN KASTJE NAAR CANVASJE
2024
ORANJEBRUG
Click here for English
MILOU VAN MONTFORT
Ik ben Milou van Montfort (1990), een Nederlandse illustrator en striptekenaar, gevestigd te Utrecht. Ik heb een tekentalent dat ik van jongs af aan actief heb gevoed en ontwikkeld. Hierbij toonde ik vooral veel interesse in strips en animatie, waarbij menselijke emoties en interactie altijd mijn hoofdonderwerp is geweest.
Mijn werk bestaat uit een wisselwerking tussen klassieke scholing, nieuwe media en popcultuur. Ik kan mijn onderwerpen zowel realistisch als gestileerd uitbeelden met gebruik van diverse mediums, waaronder potlood, houtskool, olieverf en digitale technieken.
Ik heb Illustratie gestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Daarvoor had ik al illustratieve publicaties op mijn naam staan en strips uitgegeven in eigen beheer, maar later heb ik ook online gepubliceerd, bijvoorbeeld op Drawing the Times en offline via het Utrechts collectief van stripmakers De Inktpot. In mijn strips focus ik me graag op de realiteit, onder andere in de vorm van geschiedenis en gezondheidszorg.
Het verhaal achter het kunstwerk
“Geklemd tussen twee kanalen, de Vaartsche Rijn en het Merwedekanaal. Ik voel hier weinig samenhang maar op een prettige manier. Het is heel divers qua samenstelling, vriendelijk en ook een beetje anoniem soms.
Bij de Oranjebrug aan onze kant is zo’n kastje. Op het kruispunt zat als een soort baken onze kater Siep. Hij bleef rustig zitten als honden kwamen snuffelen, en lag als een pannenkoek op de stoep zodat mensen er omheen moesten lopen. De hele dag door bukten mensen voor ons raam om de kat te aaien. Hij is net geen 18 jaar geworden en wordt door de buurt gemist. Ook door ons natuurlijk. Maar ik moest aan veel mensen uitleggen dat de rode kater is verdwenen. “Jammer, want als ik hem zag dan wist ik dat ik bijna thuis ben” zei iemand. Of een hondenbezitter die vertelde dat zijn hond de kater mistte, etc.
Toen ik deze oproep zag dacht ik dat het een leuk eerbetoon zou kunnen zijn om iets met de kater Siep te doen, aangezien hij een publiek figuur was en we hem deelden met de hele stroom mensen op de Jutfaseweg.”
Ik zie in het verhaal van de bewoner kater Siep als een verbindende factor in een vrij anonieme straat. Ik herken mijzelf er in dat het gezamenlijk aaien van een kat aanleiding kan zijn tot het aanknopen van een gesprek. Ik hoop dat ik met dit kastje bewoners ook weer met elkaar in gesprek kan laten komen.
“Weet je nog, die rode kater?” of “Kijk! Een poes! Wat doet die daar?”
Voor het ontwerp van het kastje heb ik foto’s van Siep ontvangen van de bewoner. Ik heb ervaring in het maken van dierenportretten, dus ik vond het belangrijk dat Siep ook goed lijkt. Hij is ook het belangrijkst aan het ontwerp waardoor ik ervoor heb gekozen om de mensen die hem aaien anoniem te laten. Het draait om Siep, de oranje kat bij de Oranjebrug!
In het ontwerp heb ik me verder laten inspireren door de rode bakstenen die worden gebruikt in de gebouwen rondom de Oranjebrug en heb ik gespeeld met de brugleuning waar het kastje naast staat.
Hoe ging het schilderen?
Na een wat stroeve start – ik trof een tag aan op mijn vers geprimede kastje en ik moest telkens weg van mijn werk wanneer de brug open ging – maakten de reacties van voorbijgangers alles goed. Vrijwel iedereen uitte blijdschap omdat het de plek zo opfleurt. Ik heb ook talloze keren gehoord: “Goed bezig!” en de vraag gekregen of ik nog meer kastjes in de buurt mooi ging maken. Het was voor mij een fijne afwisseling om eens buiten onder de mensen te werken in plaats van in mijn eentje in mijn kantoor! Ik heb in tijden niet meer zo veel praatjes gemaakt – leuk!
Tijdens het schilderen ervaarde ik dat Siep inderdaad een bekende was op deze plek. Meerdere keren zijn voorbijgangers komen vragen of dat toevallig die rode kat was die altijd aan de overkant lag. Terwijl ik schilderde hoorde ik de verhalen over Siep die overeenkwamen met de tekst die de bewoner had aangeleverd. Het was mooi om te ervaren dat het buurtverhaal dat ik had gekregen ook echt zo leefde hier.
Het mooist vond ik de reacties van de eigenaren van Siep. Ze herkenden hem en hadden niet verwacht dat er echt een portret van hun geliefde kat zou komen. Dat zorgde wel voor een traantje en veel dankbaarheid.
KASTJES IN DE BUURT:
BEKIJK HIER ONZE ANDERE VETTE PROJECTEN!
STADSAMBASSADEURS VAN UTREG