Anne Erdl (1992) is een stadsgeograaf met een passie voor steden en architectuurgeschiedenis. Oorspronkelijk uit Duitsland, woont ze nu al 3 jaar in het mooie Utrecht en heeft hier haar nieuwe thuis gevonden.

Portland, de grootste stad van de staat Oregon in het noordwesten van de VS, staat bekend vanwege lekkere foodtrucks, lokale bierbrouwers en een ‘outdoor’ gerichte levensstijl. Sinds 2012 is deze stad met hun 650.000 inwoners Utrecht’s ‘friendship city’. Voordat je een officiële zusterstad of partnerstad band ingaat moet je toch eerst vrienden worden, zeiden de oprichters van deze relatie toen.

Eruit voortgekomen zijn inmiddels het Portland Utrecht Network en een veelheid culturele en economische samenwerkingsverbanden. De Utrecht Mural in Portland, een muurtekening geïnspireerd door de Stijl beweging, is van allen zeker mijn favoriet.

Maar wat hebben Utrecht en Portland nu eigenlijk gemeen? Op het eerste gezicht viel mij niet veel op. De standbeelden, geschiedenis en grootte van de twee steden lijken in mijn belevenis bijvoorbeeld niet erg op elkaar. Maar dat hoeft ook niet. Vrienden lijken vaak ook niet op elkaar. Het zijn vooral gedeelde interesses die de sleutels tot elke relatie zijn. En deze hebben Utrecht en Portland zekerwel. Kijk bijvoorbeeld naar fietsen. Beide steden ligt er enorm veel aan om fietsen aantrekkelijker en veiliger te maken. In Utrecht gebruiken 51 procent de fiets dagelijks. Dat zou in Portland nog wat minder zijn, maar de ambitie is er wel. Inmiddels wordt de stad van bruggen en rozen de meest fiets vriendelijke stad in de VS genoemd. Dat vaak inspirerende videos over Utrechtse fiets innovaties zoals de groene golf voor fietsers op de Amsterdamsestraatweg via het Portland Utrecht network gedeeld worden of wederzijds bezoeken van verkeersdeskundigen plaatsvinden, helpt erbij zeker.

Een andere interesse die Utrecht en Portland gemeen hebben is het brouwen van lokalen bieren. Geen andere stad heeft meer bierbrouwerijen en brewpubs dan Portland. Zo ver is het in Utrecht nog niet. Maar al een aantal jaren brengt het Oregon Brewers Festival brouwers uit Utrecht naar Portland waar ze hun bieren presenteren. Vorig jaar was er zelfs een tentoonstelling te zien die de overeenkomsten op dit gebied tussen Utrecht en Portland visualiseert. Het plan is om deze foto’s ook dit jaar op het Utrecht Bier Festival te tonen.

De vriendschap tussen Utrecht en Portland laat zie hoe ook steden van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren en wat samenwerking voor geweldige resultaten oplevert. So let’s become even better friends, let’s work even more closer together. Let’s make Utrecht en Portland nog een stuk leuker! Of zijn er misschien nog meer steden met wie Utrecht veel interessen deelt? Let’s get together!