Jaap kagiso

Ambassadeur sinds: januari 2024
Wijk: Vogelenbuurt
Beroep: Levenskunstenaar

Wie ben ik?
Ik ben het universum, maar ik beleef nu al sinds 1995 een semi-vaste vorm, die ze Jaap of Kagiso noemen. Ontstaan in het verre Botswana, opgevoed in Engeland en gerijpt in Zeist en Utrecht. Meestal gehuld in magische hoed en kleurrijke klederdracht, stap en fiets ik al jaren door de straten van Utrecht. Tegenwoordig met bakfiets, blote voet en beenprothese.

Ik ben een speelse Levenskunstenaar. Hoe zich dat uit is steeds verschillend, maar het komt er telkens op neer dat ik de wereld om me heen, bewust een stukje mooier, kleurrijker, en vrolijker maak. Met schilderkunst, gedichten, trompetspel en een altijd warme glimlach, ga ik onze, vaak grijze en zwart/witte maatschappij tegemoet, om iedereen eraan te herinneren zich in al hun kleuren te laten zien. Ondanks dat ik mijn Game Design opleiding aan de HKU nooit heb afgerond, zie ik het leven als een groot spel, waar we allemaal nog veel vrijer in zijn dan we ons realiseren. De regels bedenken we zelf terwijl het leven doordraait in een grote dans.

Onder de naam Kagiso Universalis, maak ik al sinds 2018 kunst. Ik beschouw mezelf als een moderne mysticus, tijdloze tovenaar, barmhartige bard en raccoon spirit. Dit jaar zag ik een uitgelezen kans voor mezelf om het creatieve, magische, kloppende hart van Utrecht nog meer te verlichten. In mijn Atelier ᗩȶꫀᥣἷᥣค heb ik de ruimte om al mijn creativiteit vorm te geven. Het is een hele open plek, waar iedereen welkom is om te komen spelen en creëren, dat zie ik graag nog een hoop groeien.

Waarom ben ik ambassadeur van Utrecht?
Je zou kunnen zeggen, wie de mantel past trekke hem aan. Ik voelde me geknipt voor deze rol als stadsambassadeur en wil graag de plek waar ik zo graag woon nog mooier en fijner maken om te leven. De straten zou ik graag vol schilderingen en gedichten zien, geïnspireerd door buurtbewoners, waar ze zelf aan mee mogen doen, om hun buurt met positieve graffiti een mooi verhaal te geven.

Wat moet iedereen in Utrecht gezien of bezocht hebben?
ᗩȶꫀᥣἷᥣค dus, mijn atelier aan de molenwerfhof, is helemaal mooi geschilderd van binnen, en iedereen is welkom om er kunst te maken. Het is een hele bijzondere speelkamer voor jong en oud.

De Carwash Gallery is ook een echte aanrader, met volle maan geven we daar hele fijne vuur en cacao ceremonies. De Domkop en Het Oude Pothuys zijn mijn vaste stekkies om de dag lekker van me af te blazen op mijn trompet. Hier in Utrecht is elke dag wel ergens een muzikale Jam gaande, en de muzikanten van Utrecht zijn ronduit waanzinnig en komen van heinde en verre om hun lied te delen.

WIJ ZETTEN OOK VETTE PROJECTEN OP!

STADSAMBASSADEURS VAN UTREG